בס”ד
בפרשת השבוע – וירא, מסופר על הויכוח בין אברהם לאלוקים:
“וַיִּגַּשׁ אַבְרָהָם וַיֹּאמַר הַאַף תִּסְפֶּה צַדִּיק עִם רָשָׁע? אוּלַי יֵשׁ חֲמִשִּׁים צַדִּיקִם בְּתוֹךְ הָעִיר, הַאַף תִּסְפֶּה וְלֹא תִשָּׂא לַמָּקוֹם לְמַעַן חֲמִשִּׁים הַצַּדִּיקִם אֲשֶׁר בְּקִרְבָּהּ? חָלִלָה לְּךָ מֵעֲשֹׂת כַּדָּבָר הַזֶּה לְהָמִית צַדִּיק עִם רָשָׁע, וְהָיָה כַצַּדִּיק כָּרָשָׁע! חָלִלָה לָּךְ, הֲשֹׁפֵט כָּל הָאָרֶץ לֹא יַעֲשֶׂה מִשְׁפָּט?” (בראשית יח, כג-כה)
אברהם אבינו אומר לאלוקים: “אמרת שדרכך היא “לעשות צדקה ומשפט” – אם כך, אינך יכול להמית צדיק עם רשע הרי זה אינו משפט צדק! אלוקים מקבל את דעתו של אברהם: “וַיֹּאמֶר ה’ אִם אֶמְצָא בִסְדֹם חֲמִשִּׁים צַדִּיקִם בְּתוֹךְ הָעִיר, וְנָשָׂאתִי לְכָל הַמָּקוֹם בַּעֲבוּרָם” (בראשית יח, 26)
אברהם ממשיך לדון עם אלוקים בשיעור המדויק של צדיקים שצריכים להיות בעיר כדי לבטל את גזירת ההשמדה; 45…40…30… אולי 20…?
בסוף הדיון פונה אברהם לאלוקים בפנייה נרגשת ואחרונה: “ויאמר אל נא יחר לאדוני ואדברה אך הפעם אולי ימצאון שם עשרה ויאמר לא אשחית בעבור העשרה” (בראשית יח, לב)
מגיעים למספר 10 – אם יש 10 צדיקים או יותר בתוך העיר, אזי אסור להשמיד את העיר כי זה יפגע בצדיקים; אם יש פחות מכך – מותר להשמיד את העיר, אבל כמובן צריך להוציא משם את הצדיקים, כמו שאכן קרה עם לוט ומשפחתו.
אברהם, כביכול, עזר לאלוקים לתת משמעות מדויקת למושג “צדקה ומשפט”, ולהגדיר את השיעור המדויק – מתי הצדק מתבטא בהשמדה, ומתי הצדק מתבטא בסליחה. (מתוך אתר הניווט בתנ”ך, אראל סגל הלוי)
סוד הצמצום – לפעמים פחות שווה יותר
מה נוכל ללמוד מאברהם אבינו? בכל בקשה קטן מספר הצדיקים ועולה ערכם – כל צדיק עשוי להשפיע על חלק גדול יותר מהאוכלוסייה הרשעה בסדום.
אברהם אבינו מלמד אותנו כלל חשוב: לפעמים פחות שווה יותר.
בשבוע שעבר בפרשת לך לך (הלינק ממש כאן), הזכרנו שני אופרטורים נגישים ושימושיים מאוד: “גם”, ו- “או”.
כעת נלמד ונשלים את החלק השלישי בסדרת האופרטורים הבסיסית: “גם”, “או” ו-“לא“.
פשוט אמרו לא! או בעצם: NOT ( “-” )
האופרטור “לא” / “-” / “NOT” משמש אותנו לצמצום תוצאות החיפוש (צמצום ממקד אותנו זוכרים..?)
לאחר שהכנסנו שאילתא למנוע החיפוש נוכל לסנן את התוצאות בקלות ובמהירות על ידי שימוש באופרטור זה. נעשה שימוש באופרטור כדי לקבל את כל התוצאות הקשורות לביטוי שחיפשנו מלבד המילים הספציפיות אותן בחרנו שלא להציג.
לדוגמא:
ברצונכם לחפש המידע על עכבר (החיה). אך כאשר מחפשים את המילה במנוע החיפוש, רוב התוצאות העולות קשורות אכן לעכבר ואיתם גם תוצאות הקשורות לעכבר נוסף – זה של המחשב.
נסו להוסיף את הסימן “–” ואת המילה מחשב. החיפוש ייראה כך: “עכבר -מחשב”. כעת קיבלנו את כל התוצאות הקשורות לעכבר אך ללא הקשר לעכברי מחשב.
כך ניתן להמשיך ולצמצם את התוצאות (נסו עם המילה “אייל” והתחילו להחסיר מילים כמו “גולן” וכדומה).
*שימו לב כי על הסימון – להיות לפני המילה אותה אנו מבקשים להחסיר וכן בצמוד לה. כמו כן יש לשים לב כי הביטוי שבחרנו בלבד אינו יופיע אך יוכלו להופיע וריאציות שונות של אותו הביטוי (מחשב/מחשבים/המחשב וכדומה).
חפשו מילה מסוימת ככל העולה על רוחכם. נסו לצמצם את תוצאות החיפוש על ידי הוספת הסימן “-” או המילה “NOT” לאחר מילת החיפוש שלכם וראו כיצד מספר התוצאות מצטמצם גם הוא.
ועכשיו נסו אתם!
קחו את הזמן!
הוא שלכם!
יהודה ונסובר