בס”ד
עודכן ביום 27.7.2022
לג,א אֵלֶּה מַסְעֵי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָצְאוּ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם–לְצִבְאֹתָם: בְּיַד-מֹשֶׁה, וְאַהֲרֹן. ויסעו ויחנו…ויסעו ויחנו…ויסעו ויחנו…ויסעו ויחנו…ויסעו ויחנו…ויסעו ויחנו…לג,מט וַיַּחֲנוּ עַל-הַיַּרְדֵּן מִבֵּית הַיְשִׁמֹת, עַד אָבֵל הַשִּׁטִּים, בְּעַרְבֹת, מוֹאָב. {ס}לו,יג אֵלֶּה הַמִּצְוֹת וְהַמִּשְׁפָּטִים, אֲשֶׁר צִוָּה יְהוָה בְּיַד-מֹשֶׁה–אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל: בְּעַרְבֹת מוֹאָב, עַל יַרְדֵּן יְרֵחוֹ. {ש}
פרשת מסעי מסכמת את מסעותיהם של בני ישראל במדבר. בני ישראל עומדים להיכנס , סוף סוף, לארץ המובטחת.הספר הבא – ספר דברים, הינו ספר המסכם את 4 חומשי התורה שלפניו עם הדגשות שונות.
מכיוון שהגענו לנקודת ציון זו, אני מרגיש צורך לעצור, להתבונן אחורה ולשתף אתכם – הקוראים, על המסע האישי שלי בכתיבת הבלוג, ההתלהבות והקשיים. בנוסף, אשמח להעביר לכם מסר שישפיע על כולנו ולבסוף – גם להציע לכם להצטרף לפרויקט.
אז איך הכל התחיל?
לפני מספר שנים, בהיותי סטודנט צעיר במחלקה ללימודי מידע באוניברסיטת בר אילן, עלה במוחי הרעיון לכתוב בלוג שיקשר בין עולם היהדות לעולם המידע. הבנתי שעולם המידע קשור לכל תחום בחיינו וחשבתי כי מן הראוי יהיה להפיץ לציבור הרחב, שאינם חשופים תדיר למידע מסוג זה, כלים פרקטיים רבים ככל הניתן. הדרך שבחרתי הייתה ייצוג של כלי אחד, פשוט לשימוש, אחת לשבוע.
בצורה כזו, כל חשבתי, במשך השנה כל קורא יוכל לצבור לא פחות מ-50 כלים יישומיים שונים, שיוכל להפיק מהם ערך מיידי לחיי היום יום. סיבה נוספת להחלטה לכתוב בלוג לפי סדר פרשות השבוע הייתה המחזוריות. האפשרות שכל אחד יכול להצטרף בכל רגע לרשימת התפוצה ולקבל את המידע אחת לשבוע, ישירות לתיבת המייל, ואף להתמיד בכך כדי שלאחר שנה כבר יהיו בידו סט מרשים של כלים לעזר.
ההתלהבות הראשונית
כאשר התחלתי לחפש רעיונות בין הפסוקים, לא יכולתי להתעלם מן הקשר המובהק ומהרעיונות העולים מקריאה בפרשות השבוע, וקישורם לכלים פרקטיים מעולם המידע. פשוט לא יכולתי להישאר אדיש למצב הזה וקיבלתי החלטה לפתוח את הבלוג.
תחילת השנה הראשונה הייתה נהדרת. הרעיונות זרמו ללא הפסקה ומאמר אחר מאמר נכתב בהתאם לשבועות החולפים ולפרשות השבוע. זכור לי במיוחד את אחד מבקרי יום שישי, שבו טרם הספקתי לכתוב את המאמר לאותו השבוע. היה ברור לי שעליי לסיים את המשימה – כתיבת המאמר – עד לכניסת השבת. לא אשכח איך הכרחתי את עצמי לקום בשעה מוקדמת ( בסביבות 5 בבוקר), לכתוב את המאמר ולהמשיך את היום. תחושת הסיפוק הייתה נהדרת. הייתי בטוח שאצליח לסיים את המשימה בתוך שנה אחת בלבד…
ואז התחילו הקשיים
אבל אז זה הגיע. השבוע שבו פשוט לא הספקתי לכתוב. לא הצלחתי למצוא קשר או רעיון. בתחילה ניסיתי לשכנע את עצמי שזה אולי לא כל כך נורא. הלא יש את מוצאי השבת להשלמת המאמר. אך גם כשמוצאי השבת חלפה, טרם מצאתי קשר או רעיון למאמר. משם, שבוע רדף שבוע, ותחושת חוסר ההצלחה והייאוש גברו. בשלב מסוים – החלטתי פשוט להפסיק לנסות.
כעבור שנה, ההתלהבות חזרה. הצלחתי לכתוב עוד 4 מאמרים. אבל אז.. זה קרה שוב. שטף החיים וחוסר הזמן גברו על רצונותיי. במשך אותה שנה ניסיתי שוב (ומדי פעם אף הצלחתי) לכתוב מאמר פה ושם אבל זה עדיין לא היה זה..
כך היה גם בשנה השלישית. הצלחתי לכתוב עוד מספר מאמרים תוך כדי שאני מבטיח לעצמי שאנסה שוב והפעם, כמובן שאצליח…
נקודת המפנה
ואז הגיעה השנה שלאחריה, בה עברתי תהליך אישי משמעותי שגרם לי להבין שאני מסוגל לסיים לכתוב את הבלוג ותחושת הלחץ לעמידה דווקא בטווח זמן מסוים פחתה באופן דרסטי. ומאז – אני כותב, בתקווה שאמשיך, ובשנה הבאה כבר אוכל לראות, ולהראות לכם, בלוג מושלם.
והנה מגיע המסר
בני ישראל עברו במדבר מסע פיזי ארוך ומייגע אך גם ובעיקר מסע מסוג אחר – מסע רוחני. הדור שיצא ממצרים התחלף לגמרי, ועל אף שנראה כי בתקופת המדבר מרדו בני ישראל בה’ ובתורתו מספר פעמים – בסופו של דבר אלו היו פעמים בודדות בלבד (כמו הרמב”ן שכותב על אותו דור “אשרי הדור שעוונותו ספורים”).
גם בכתיבת הבלוג הייתה הרגשה של מסע מיוחד. מסע שטרם הסתיים וכנראה לעולם לא יסתיים.
מסע של חיבור עולמות לעולם התוכן של ניהול הידע.
על מנת לסיים מסע גדול יש צורך בחלוקה לתחנות. גם בני ישראל נוסעים וחונים מספר לא מבוטל של פעמים (42!) אבל מובן שלמען המטרה – מתקדמים בהדרגה.
אמנם בבלוג זה התחנות באות לידי ביטוי לפי סדר פרשות השבוע, אך לכל אחד בחייו מטרות ותחנות שונות והמטרה היא להתקדם צעד אחר צעד, באמונה שלמה ובדבקות במטרה.
אני מאחל לכם להגשים את כל שאיפותיכם ומטרותיכם. התחילו היום כדי שתוכלו להסתכל אחורה בגאווה!
הגיע הזמן לסיכום ביניים:
לפני שאסכם את מצב הביניים אליו הגענו, ברצוני להודות מקרב לב לכל אלו שתמכו ועזור במשך הדרך. ליחזקאל שנלר, לאיגור איבדוסין מחברת InfoTraget ולד”ר דן בוחניק מהמחלקה ללימודי מידע באוניברסיטת בר אילן, ועוד רבים, על העזרה מקבוצות “כיכר המידענים” ו”מנהלי ידע בארגונים” על ההתלהבות והתמיכה וכמובן – תודה למשפחה
כמו כן ברצוני להודות לצחי צרויה על התמיכה הטכנית.
אז כמה מאמרים כבר כתבנו בתכלס?
להלן פירוט הפרשות והנושאים שכבר נכתבו בבלוג:
פרשת בראשית על תכנון נכון לפני החיפוש ברשת האינטרנט
פרשת נח פתיחת פרק חדש בגישה לחיפוש ברשת האינטרנט
פרשת לך לך אופרטורים בוליאניים – חלק א’
פרשת וירא אופרטורים בוליאניים – חלק ב’
פרשת חיי שרה חיפוש בתוך אתרי אינטרנט מסויימים
פרשת תולדות חשיבות הצלבת הנתונים (ואיך עושים את זה)
פרשת ויצא על חוק ואתיות ברשת האינטרנט
פרשת וישלח חשיבות שימוש בשני מנועי חיפוש ויותר
פרשת וישב שימוש במנוע חיפוש ייעודי לשאלות ותשובות
פרשת מקץ שימוש במדריכי אתרים
פרשת ויגש על שימוש בכלי ה “תיזאורוס”
פרשת ויחי חיפוש לפי תמונה
הושלם סדר בראשית!
פרשת שמות עד איזו נקודה כדאי להמשיך לחקור ולחפש מידע
פרשת וארא על חכמת ההמונים
פרשת בא לפנות למקצוען – זה העניין
פרשת בשלח כך תקבלו מידע רלוונטי יום יום וללא מאמץ
פרשת יתרו מערכת הגיוס הראשונה בהיסטוריה
פרשת משפטים מידענות משפטית במרחק נגיעה
פרשת תרומה מימון המונים
פרשת תצווה חשיבות ארגון המידע לארגון ולפרט
פרשת כי תישא לראות את הצד השלישי של המטבע מ”למעלה” (או 1+1=3)
פרשת ויקהל (בעבודה) כוחה של קהילה
פרשת פקודי (בעבודה) “ואת האלף” – על מדידה וניהול ידע
(כמעט ו) הושלם ספר שמות!
פרשת בהר גם האתר שומר שבת?
פרשת בחוקותי כך נראה עולם האינטרנט בשני העשורים האחרונים. והעתיד?
פרשת בלק על פרטיות, אבטחת מידע
פרשת פנחס על האופרטור AROUND
פרשת מטות שימוש בתנאי כפול בחיפוש מידע
פרשת מסעי המאמר הנוכחי
פרשת דברים מגיעים לארכיון (גם האינטרנטי כמובן)
פרשת ואתחנן כך תמצאו “ב-ד-י-ו-ק” את מה שאתם מחפשים
מיוחדים:
פרשת זכור זכור את אשר עשה לך אמ;לק
עד לפני כשנתיים – מתוך 52 פרשות השבוע הצלחנו לכתוב 18 מאמרים שהם 35 % !
בשנה שעברה – מתוך 52 פרשות השבוע הצלחנו לכתוב 28 מאמרים שהם 54 % !
בשנה הנוכחית – מתוך 52 פרשות השבוע הצלחנו לכתוב 32 מאמרים שהם 62 % !
זה לא הכל. אבל מכובד בהחלט. וההתקדמות נראית לעין.
וזה המקום שלכם להצטרף ולתרום! יש לכם רעיון שניתן לקשר לפרשה מסויימת שטרם נכתב עליה? רוצים לכתוב מאמר משלכם? שתפו אותנו כאן למטה בתגובות כדי שנוכל כולנו להמשיך ולצמוח. הקרדיט כמובן – מובטח.
אהבתם? שתפו!
אהבתם? שתפו עם חברים, בני משפחה וכל מי שיכול להפיק ערך מהבלוג הזה.
ועכשיו נסו בעצמכם (ואת המטרה שלכם)!
קחו את הזמן!
הוא שלכם!
יהודה ונסובר
מכניס הרבה מוטיבציה להמשיך ולא להתייאש בדרך, גם אם היא נראית ארוכה. תודה!