בס”ד
בפרשת השבוע מסופר על הטעות שעושה אבימלך ביחסו ליצחק:
וַיַּשְׁקֵף אֲבִימֶלֶךְ מֶלֶךְ פְּלִשְׁתִּים, בְּעַד הַחַלּוֹן; וַיַּרְא, וְהִנֵּה יִצְחָק מְצַחֵק, אֵת, רִבְקָה אִשְׁתּוֹ. ט וַיִּקְרָא אֲבִימֶלֶךְ לְיִצְחָק, וַיֹּאמֶר אַךְ הִנֵּה אִשְׁתְּךָ הִוא, וְאֵיךְ אָמַרְתָּ, אֲחֹתִי הִוא; (?)
יצחק משקר בנוגע לרבקה וטוען “אחותי היא”. אבימלך משקיף מהחלון ומזהה משהו חשוד. פתאום נופל לו האסימון – יצחק ורבקה הינם בעל ואישה. הוא מופתע מאוד. איך הוא לא עלה על זה קודם?
הרי סיפור כזה כבר קרה לו בעבר, עם שרה אשת אברהם.
הוא שוב נפל בפח.
והשאלה המתבקשת – למה?
למה אבימלך כל כך מופתע?
אבימלך אינו מקפיד לעשות בדיקה מעמיקה. הוא מאמין לשיח האנשים ברחוב ולמידע שמסר יצחק על פיו רבקה היא “אחותו” בלבד.
אבימלך דומה לאדם המבצע חיפוש ושואב את כל ידיעותיו מהתוצאה או “מהקישור” הראשון בו נראית לו התשובה מספקת.
אל תפלו בפח – הצליבו נתונים למניעת טעות:
אספר לכם סיפור אמיתי – לפני מספר שנים, בעודנו נערים צעירם חשקה נפשנו לצפות בסרט קולנוע.
רגע לאחר שהרעיון התגבש עשינו את הדבר הראשון והאינטואיטיבי – חיפשנו באמצעות המחשב מידע על הסרטים ומקומות הצגתם. נכנסנו לאחד האתרים הידועים (שלא נזכיר כאן את שמו) אשר באותה התקופה ריכז מידע אודות מגוון סרטים מכל בתי הקולנוע בארץ.
לאחר מספר לא מבוטל של שיחות טלפון בנינו, נבחר הסרט. קבענו שעה ליציאה, התארגנו, נסענו (כמחצית השעה) והגענו למקום. אולם, כאשר הגענו מצאנו שהסרט שבאנו לראות כלל אינו מוצג באותו היום והסרט הבא (שלא נראה משהו למען האמת) יוצג רק בעוד כשעה וחצי. עמדנו מבולבלים. הרי מצאנו את המידע הזה באתר.
הבנו בדיעבד שהאתר בו חיפשנו היה לא עדכני בעליל. מה לא עשינו בסדר?
לאחר מספר דקות של מחשבה הגיעה ההבנה שאילו רק היינו מצליבים נתונים ממקור מידע נוסף היינו נמנעים מהטעות – ומההפתעה הלא נעימה בסופה.
אז מה עושים להבא?
אם כן, על מנת לחפש מידע מהימן ברשת האינטרנט, יש לבצע אימות בין התוצאה שנמצאה במקור אחד עם לפחות תוצאה נוספת אחת ממקור אחר (ומומלץ אף יותר ממקור עד להסרת הספק).
אם נמצאה אותה התוצאה במקורות שונים הרי שהיא אומתה (על ידי ההצלבה הזו) ורמת הוודאות שהתוצאה אכן נכונה – עולה בהתאם.
צאו מתוך נקודת הנחה כי תוצאה אחת אינה מהימנה דיה.
שימו לב! גם באתר רשמי עלולות ליפול טעויות.
ועכשיו נסו אתם!
קחו את הזמן!
הוא שלכם!
יהודה ונסובר
ואולי חלק מהבעיה (וכאן התלונה שלי כלפי כל המגמות ללימודי מידע בארץ, בתור מי שהתפרנסה המון שנים כמידענית) שהרבה אנשים שוכחים כי מקורות מחוץ לאינטרנט יכולים להיות מקורות להצלבה. במקרה שלך, אם הייתם מרימים טלפון לבית הקולנוע, הייתם יודעים מה מוקרן ומתי. אבימלך גילה את הטעות שלו ע”י הצלבה עם מקור “אמיתי” וחי, ולא רק יד שני. כדאי ללמד אותנו שיש מקום המידענות לשיחות עם אנשים ולא רק לקישוריות.