בס”ד
א וַיַּרְא בִּלְעָם, כִּי טוֹב בְּעֵינֵי יְהוָה לְבָרֵךְ אֶת-יִשְׂרָאֵל, וְלֹא-הָלַךְ כְּפַעַם-בְּפַעַם, לִקְרַאת נְחָשִׁים; וַיָּשֶׁת אֶל-הַמִּדְבָּר, פָּנָיו. ב וַיִּשָּׂא בִלְעָם אֶת-עֵינָיו, וַיַּרְא אֶת-יִשְׂרָאֵל, שֹׁכֵן, לִשְׁבָטָיו; וַתְּהִי עָלָיו, רוּחַ אֱלֹהִים. ג וַיִּשָּׂא מְשָׁלוֹ, וַיֹּאמַר: נְאֻם בִּלְעָם בְּנוֹ בְעֹר, וּנְאֻם הַגֶּבֶר שְׁתֻם הָעָיִן. ד נְאֻם–שֹׁמֵעַ, אִמְרֵי-אֵל: אֲשֶׁר מַחֲזֵה שַׁדַּי יֶחֱזֶה, נֹפֵל וּגְלוּי עֵינָיִם. ה מַה-טֹּבוּ אֹהָלֶיךָ, יַעֲקֹב; מִשְׁכְּנֹתֶיךָ, יִשְׂרָאֵל.
“אבטחת מידע” – טכנולוגיה פורצת דרך או כלל בסיסי מימי קדם?
על פי המדרש המפורסם בגמרא- אמרו חכמים (בבא בתרא ס, א):
‘וישא בלעם את עיניו וירא את ישראל שוכן לשבטיו’, מה ראה? ראה שאין פתחי אהליהם מכוונין זה לזה, אמר: ראויין הללו שתשרה עליהם שכינה.
בלק מוקיר ומעריך את אלו הדואגים לפרטיותם. חשוב להבין כי המושג פרטיות כפי שהוא נתפס בעיני התורה מעיד על קשר ישיר לצניעות. אין עניינו של אדם לדעת מה קורה בתוך ביתו של חברו.
לא זאת בלבד שהאדם מחוייב שלא לאפשר פתח, ממנו יוכלו לראות מה הוא עושה בביתו – על האדם נאסר לפתוח פתח לכיוון חברו (!). כלומר האדם מחוייב לשמור על הפרטיות שלו וגם של חבריו ושכניו.
עדות לכך על פי המשנה בבבא בתרא ג, ז ומשניות נוספות – “לא יפתח אדם לחצר השותפין פתח כנגד פתח, וחלון כנגד חלון. היה קטון, לא יעשנו גדול; אחד, לא יעשנו שניים. אבל פותח הוא לרשות הרבים פתח כנגד פתח, וחלון כנגד חלון. היה קטון, עושה אותו גדול; אחד, עושה אותו שניים”.
אז מי כבר יודע עלינו? ועד כמה?
לאחרונה התפרסה ידיעה ובעקבותיה כתבה גדולה שזעזעה את רשת האינטרנט.
אם עד עכשיו “ידענו” אילו פרטים גוגל שומרת עלינו, מעכשיו אנו באמת יודעים:
גוגל מספרת לקהל הגולשים כמה הם יודעים על הרגליו של כל גולש (!)
מתוך הכתבה שהתפרסמה באתר GeekTimeבנושא:
“…בין השאר תוכלו למצוא באתר את כל המידע ששומרת החברה בעקבות החיפושים והשימוש בשלל השירותים שלה. תמצאו שם חיפושים במנוע החיפוש, מפות, קטעי וידאו שחיפשתם וצפיתם באתר יוטיוב ועוד. כך למשל תוכלו לראות מפה שכוללת את כל המיקומים שלכם, כפי שתועדו על ידי הסמארטפון שלכם
לזכותם של גוגל ייאמר כי הינם מבצעים צעדים נוספים לקראת שקיפות לגולשים, כפי שמובא בהמשך הכתבה:
“. אולם גוגל לא מסתפקת בלהציג לכם מידע, אלא מציגה לכם גם את הגדרות הפרטיות והאבטחה השונות של חשבון הגוגל שלכם, ומאפשרת לכם לשנות אותן. אם תרצו, תוכלו לדוגמה, לכבות את התיעוד של החיפושים שלכם, אם כי החברה תזכיר לכם שהחיפושים יהיו איטיים יותר, וגם מודעות הפרסומת שלה לא יהיו רלוונטיות עבורכם.”
(מתוך GeekTime.com) – http://www.geektime.co.il/google-introduces-my-account/)
** רוצים לדעת מה גוגל יודעת עליכם ולשנות את הגדרות הפרטיות? לחצו כאן **
אז מה עושים? איך חוזרים לעידן הפרטיות? הכירו את הברווז:
DuckDuckGo – הנו אחד ממנועי החיפוש המתחרים בשירותיה של ענקית התוכנה – גוגל.
האתר מציע לגולשים חיפוש אמין ומדוייק יחד עם הבטחה ברורה – “לא נעקוב אחריכם”.
האתר אינו שומר את היסטוריית הגלישה, אינו מתקין במחשב קבצי Cookie (קבצים הנשמרים בדפדפן ומשמשים לשמירת ססמאות וכדומה), כתובת ה IP של המשתמש ושום מידע רלוונטי אחר.
חיפוש לדוגמא:
בחיפוש אחר הביטוי “Israeli Food” נקבל את התוצאות הבאות:
נוכל להציג תוצאות מידע, תמונות, סרטונים ואף מתכונים עבור הביטוי הנ”ל.
אף לא פרט אחד או סימן מעקב נשאר בעת חיפוש ביטוי זה כך שאנו יכולים ליהנות מהמתכונים מבלי לדאוג שבקרוב יופיעו בדפדפן שלנו פרסומות אודות ספרי בישול…
*שימו לב כי אחת מחולשות האתר הנה החיפוש בשפה העברית. על מנת להעריך את האתר כראוי מומלץ לבצע חיפושים בשפה האנגלית.
עכשיו תורכם
מכירים כלים נוספים המאפשרים שמירה על הפרטיות ברשת? שתפו אותנו בתגובות כדי שנוכל כולנו לצמוח ולהתגבר על האתגרים הניצבים בפנינו בתחומים אלו.
אהבתם? שתפו את המאמר עם החברים!
ועכשיו – נסו זאת בעצמכם!
קחו את הזמן!
הוא שלכם!
יהודה ונסובר
*תודות לד”ר דן בוכניק מהמחלקה ללימודי מידע, אוניברסיטת בר אילן עבור הרעיון לחבר בין פרשת בלק לתחום אבטחת המידע.
רעיון יפה!אהבתי